SPILLEMAND PÅ EN TAGRYG

★★★★★★

Selv en lang første akt kan ikke tage luften ud af SPILLEMAND PÅ EN TAGRYG, der sejrer stort på Odense Teater, fordi historien tages alvorligt. I centrum står Anders Gjellerup Koch i hvad meget vel kan blive hans livs rolle. For han formår på ganske enestående vis at forene tradition og modernitet i sit spil, og gør denne Tevye nutidig og genkendelig.

Martin Lyngbo, der triumferede i sidste sæson på Odense Teater med "Vores klasse", giver os en overrumplende relevant SPILLEMAND PÅ EN TAGRYG, der rummer komiske elementer, men som først og sidste beretter en uhyggelig aktuel fortælling om mennesker, der drives på flugt.

Atter engang tryller Martin Lyngbo med sine skuespillere og Anders Gjellerup Koch er blandt andet omgivet af en række gæve kvinder anført af Hanne Hedelund og Betty Glosted som hustruen Golde og giftekniven Yente. Hanne Hedelund får med diskrete midler formidlet, at Goldes liv ikke har været en dans på roser, og der er ægte smerte i hendes sang. Og Betty Glosted giver en overvejende morsom figur en tragisk dimension.

Benjamin Kitter føjer endnu en bevægende præstation til de efterhånden mange, og understreger hvorfor han hører blandt vore allerfineste karakterskuespillere i disse år.

Peder Dahlgaard har autoritet som betjent, og såvel Mads Nørby som Arne Bjørk får også sat deres positive præg på forestillingen som henholdsvis slagter og rabbiner. Blandt de unge glæder man sig især over Magnus Christensen som den splittede Fyedka.

Rikke Juellunds luftige scenografi låner autenticitet til dramaet og udviser stor farvesans i sit kostumedesign. Hun får forbilledlig assistance af lysdesigner Bo Kudsk, der gang på gang kaster et poetisk skær over scenerummet.

Martin Lyngbo lader musikerne indgå som aktører i forestillingen, hvilket understreger musikkens betydning i den jødiske kultur, der også præger den velfungerende koreografi.

Med sin sublime afrunding løfter Martin Lyngbo dramaet op og ud af sin sammenhæng. For Tevyes skæbne deles i disse måneder af tusinder, og denne berigende opsætning minder os om, at de også er vores ansvar.