SUME – LYDEN AF EN REVOLUTION

★★★★★☆

Det grønlandske ord "Sume" betyder "hvor", men er også navnet på Grønlands mest indflydelses rockband nogensinde. Gruppen, der havde Malik Høegh og Per Berthelsen som frontfigurer, sang deres egne rebelske men også poetiske sange på grønlandsk , sange, der gjorde op med den danske imperialisme.

Inuk Silis Høeghs SUME – LYDEN AF EN REVOLUTION tager os med til en rejse tilbage i tiden med et væld af fine dokumentaroptagelser, hvor vi ser et anden Grønland og et andet København. Vi er i starten af 70’erne, og SUME vækker opmærksomhed også uden for landets grænser. Gruppen Procol Harum ønskede dem sågar som opvarmningsband på en verdensturné, men personlige uoverensstemmelser mellem gruppens to frontfigurer satte en stopper for dette og i sidste ende for gruppen.

Via interviews med gruppens medlemmer og i særdeleshed med de mennesker, der blev påvirket af sangene, får vi et indtryk af SUMEs enorme betydning for den grønlandske selvforståelse.

Ligesom en anden gribende dokumentarfilm "Seaching for Sugarman" bliver vi forkælet med en række musikalske godbidder, der ikke blot har kvaliteter set i nostalgiens navn , men som også besidder tidløse værdier, der række langt ud over musikken.