DEN FØRSTE DRÅBE BLOD

★★★★☆☆

Teatret Fair Play i Holbæk har i lighed med Mungo Park i Allerød valgt at beskæftige sig med Kundby-sagen om teenagepigen, der planlagde et bombeattentat.

Men i modsætning til forestillingen i Allerød bliver DEN FØRSTE DRÅBE BLOD snarere et fiktivt portræt af en naiv ung pige, der efter en tur tur til Tyrkiet skifter tro og – senere – værdier.

Charlotte Amalie Kehlet er et fund til rollen som den unge pige, og får fint gjort rede for den udvikling som hovedpersonen gennemgår. Det er vel at mærke først efter kammeraternes mistænkeliggørelse af hendes nye trosretning, at hun rent faktisk begynder at have tanker om et attentat.

Tanja Bovins enkle men glimrende fængselsscenografi åbner sig op mod os, for så brutalt at lukke sig omkring det uhyggelige pigebarn igen.

Penille Albæk Andersen og Bo Carlsson dækker fint diverse småroller bl.a. som henholdsvis ustabil mor og opmærksom fysiklærer, men det er Charlotte Amalie Kehlet som fastholder vores opmærksomhed.

Man kan mene at billedet af den unge pige, der bliver forført af islamisk kultur, forekommer en anelse gammeldags, men Robert Reinhold har dog ære af sit manuskript, som formår at forblive loyal med pigen. Iscenesætter Robert Parr får fortalt den autentiske historie med både klarhed og styrke, men man savner at også den islamiske verden kommer til orde i denne forestilling.

Bliver pigen opfattet som en helt, en idiot, en forsømt lille pige eller bare en terrorist? Se forestillingen og vurder selv!

(Michael Søby)