JORDENS INDRE

★★★★★☆

På Frue Plads finder man et monument over Inge Lehmann. En banebrydende dansk forsker, der som den første beviste, at jorden har en fast kerne. Hun opnåede international hæder, men i sin levetid kneb det med anerkendelsen fra hendes mandlige kolleger i sit hjemland.

Dramatikeren Simone Isabel Nørgaard ("Mit mørke") har skrevet et tankevækkende, følsomt og morsomt stykke, der afspejler Inge Lehmanns udfordringer og trængsler, og som Folketeatret nu sender på turné, inden de spiller det i København.

Iben Hjejle har opnået stor popularitet på film og i tv, men det store højdepunkt i teaterkarrieren er udeblevet siden gennembruddet i "Faust" på Betty Nansen Teatret. Indtil nu. For med rollen som Inge Lehmann får hun endelig lejlighed til at yde sit ypperste. Vejen derhen har ikke været let for Iben Hjejle, men det gør sejrens sødme så meget desto sødere.

Laura Bro er perlende vittig men også sært rørende som Inges søster, en opofrende skuespillerinde, der af sind virker meget forskellig fra Inge, omend der også synes at være et stærkt bånd mellem de to søstre. En herlig Roberta Hilarius Reichhardt tager sig af stuepigerollerne med glimt i øjnene og viser samtidig, at også også tjenende ånder kan være opvakte – uden at de behøver at gøre det til en karriere.

Jesper Lohmann og Troels Malling undgår at fremstå som karrikerede videnskabsmænd, men bliver begge levende mennesker. Geir Sveraas bekræfter således atter sin position som Folketeatrets førende personinstruktør efter uhyre velspillede forestillinger som "Far" og "Drengen, der ville være vægtløs".

JORDENS INDRE er blev en historisk og videnskabelig velfunderet forestilling – men med betydelig relevans i dag. For på trods af at der for over 100 år siden blev indført ligeløn i Danmark, lever mænd og kvinder nemlig stadig i en tid med markante lønforskelle. En skamplet, der eksempelvis sløres af, at de markante lønsforskelle blandt mandlige og kvindelige professorer på Københavns Universitet stadig ikke er umiddelbart tilgængelige…

(Michael Søby)