ALVIN AILEY – AMERICAN DANCE THEATRE 2019

★★★★★★

I 1958 grundlagde danseren og koreografen Alvin Ailey sit verdensberømte ensemble, der i 1981 gæstede Tivoli for første gang. Det blev begyndelsen på et langvarigt kærlighedsforhold, der stadig har bevaret sin glød.

Nogle år har gensynet med Alvin Ailey American Dance Theatre virket som rent nostalgi, men i år er det anderledes. Hele 6 nye balletter er på programmet , og den ene mere forførende end den anden.

På den sidste eftermiddag i august lagde man stærkt ud i Tivolis Koncertsal med EN, en kompositorisk perle af Jessica Lang til musik af Jakub Ciupinski. Danserne bevægede sig med et urværks præcision og en udsøgt elegance, og det var noget, publikum forstod at goutere.

Efter første pause fik vi to lækkerbiskener i form af “The Call” og “Juba”, begge udført med stilfuld sikkerhed og krydret med nøje farveafstemte kostumer i en betagende lyssætning.

Vi skullel selvfølgelig ikke snydes for den populære klassiker “Revelation”, men også det nummer virkede forbløffende frisk og nyt. Alvor og glæde blev i medrivende dans krystaliseret til vitaliserende livseliksir. Finalen måtte gentages til stående ovationer – et sublimt punktum for et fuldendt møde mellem dansere og publikum.

Ensemblets kunstneriske chef Robert Battle har virkelig formået den vanskelige kunst både at være loyal og udviklende i forhold til Alvin Aileys intentioner. Derfor er kærligheden mellem ensemblet og det danske publikum intakt.

(Michael Søby)