SONGS OF LEAR

★★★★☆☆

Song of Goat Theatre er internationalt anerkendt teaterensemble, der holder til i et nedlagt kloster i den polske by Wrocław. De specialiserer sig i lydteater med udgangspunkt i klassiske værker, herunder religiøse. Men også myter og som i tilfældet SONGS OF LEAR: William Shakespeare.

På Hamletscenen præsenterer de nøgleøjeblikke fra skuespillet om King Lear i form af dramatiske sange, der viser essensen af disse scener. Maciej Rychły og Jean-Claude Acquaviva har komponeret den transparente musik, der lader stemmerne og ordene træde i forgrunden, og instruktøren Bral Grzegorz sørger for at de 14 skuespillere serverer teksten med glød og nerve.

Ikke at vi forstå meget, for der tales hovedsagligt på et dødt sprog, og kun en kort intro på engelsk til hver sang afholder os fra at befinde os i mentalt mørke. Små vers på engelsk bliver desværre jappet igennem med fed accent, og en kraftfuld blæst samt en generel problematisk lyd gjorde det umuligt at forstå resten. Dertil kom, at intet blev oversat på den tekstskærm, der ellers blev brugt så flittigt ved Richard III-opsætningen.

Men heldigvis var de vokale og dramatiske udtryk i sig selv så stærke, at dette polske gæstespil blev en kunstnerisk sejr trods urimelige tekniske vilkår. Genbrugen af Richard III-scenografien gjorde ikke noget godt for forestillingen, men dette polske ensemble havde heldigvis så stor integritet i bagagen, at også denne hindring blev overvundet med værdighed.

(Michael Søby)