AMUNDSEN

★★★★☆☆

Jan Troells "Den umulige drøm" står stadig som det definitive portræt af en polarforsker. Men det afholder ikke Espen Sandbergs AMUNDSEN fra at være en god film.

Visuel nydelig og flot produceret, men først og frem båret af en stærk central skuespillerpræstation. Pål Sverre Hagen, der også spillede Thor Heyerdahl, en anden af de store eventyrer, i den Oscar-nominerede norske storfilm om "Kon-Tiki", har aldrig været bedre end som AMUNDSEN.

Vi møder ham som ung idealist, men erfarer igennem hans komplekse fremstilling, at han hverken har haft en let gang på jorden eller været et omkostningsfrit bekendtskab for de nærmeste.

Katherine Waterston, der gjorde så fordelagtigt et indtryk i den første film om "Fantastic Beasts", er fin som hans unge gifte kæreste, og et natligt møde mellem hende og Amundsens fornuftige bror danner filmens ramme. Sproget i rammehistorien er engelsk, men ellers tales der primært norsk i filmen.

AMUNDSEN lader også hans kritikere komme til orde, ikke mindst de britiske, men Sandberg fastslår dog utvetydigt, at AMUNDSEN var den størte af alle polarforskere.