Flemming Flindt – et teaterliv
af
Knud Arne Jürgensen
under medvirken af
Vivi Flindt
Forlaget Gyldendal
★★★★★☆
En mandarin er ikke kun en liflig frugt, man nyder op til jul, men også en kejserlig embedsmand, hvis magt og rigdom giver ham nærmest overnaturlig status. Titlen på Knud Arne Jürgensens Flemming Flindt-biografi forekommer således velvalgt, da "Den forunderlige Mandarin" tilmed var navnet på et af Flemming Flindts hovedværker.
MANDARINEN fremstår som en utvetydig hyldestbog, der sine steder nærmer sig en kanonisering, men som også minder os om, at kunstnere af Flemming Flindts kaliber hører til sjældenhederne.
MANDARINEN rummer både et udsøgt billedmateriale, der understreger de mange facetter i Flemming Flindts liv og virke og et glimrende oversigt over hans værker, diverse kildehenvisninger samt både et titel- og et navne-register. Men det er naturligvis i gennemgangen af de Flemming Flindts karriere som danser, koreograf, balletmester, iscenesætter samt meget mere, at MANDARINEN giver os en indsigt i teatermennesket Flemming Flindt.
Bogen er indelt i 5 akter. Det første helliger sig barndommen, årene på balletskolen og de tidlige danseerfaringer. Anden akt fokuseres på koreografen Flemming Flindt og hans storhedstid på Det Kongelige Teater. I tredje akt stilles der skarpt på Flindt selvstændige teatervirksomhed – i udlandet såvel som herhjemme. De sene år får et selvstændigt kapitel og mens eftermælet følger i 5. akt.
Et væld af de mennesker, der har kendt eller arbejdet sammen med Flemming Flindt bidrager til at gøre bogen til et uundværligt testamente. Erik Aschengreens klarsyn med hensyn til Flints karriere er uvurderligt, og så forskellige teaterfolk som Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, Jørgen Reenberg og Flemming Enevold giver deres helt personlige vinkel på Flemmings Flindts bedrifter.
Men det er naturligvis Vivi Flindt, der også har haft helt afgørende betydning for bogens tilblivelse, der skriver det mest bevægende afsnit om den mand, hun dansede sit livs "pas de deux" med. Både hun og Knud Arne Jürgensen fortjener roser for i den grad at gøre Flemming Flindts livsværk levende på ny.
(Michael Søby)