SILENT LAND

★★★☆☆☆

Månedens film i Cinematek er et filmisk stilleben af polsk oprindelse. Instruktricen Agnieszka Woszczynska tager os med til en italiensk ø, hvor et velstående par holder ferie i et smukt beliggende sommerhus med svømmepøl. Alt ånder idyl, bortset fra at der ikke er vand i pool’en.

En flot lokal arbejdsmand kommer forbi med sin hund, og forsøger at løse problemet. Det gør kun ondt værre, og forplanter sig snart til parforholdet, især efter mødet med et andet par med seriøse udfordringer.

Politiets mellemkomst får krisen til at eksplodere, og man har sin tvivl om, hvorvidt det egentlig var en god ide, at dette par – Adam og Anna – tog på denne ferie sammen.

Agnieszka Woszynska sværger til en stringent, velkomponeret og konsekvent gennemført stil, der kan synes kølig, men viser sig at være effektiv.
Agnieszka Zulewska og Dobromir Dymecki er overbevisende som det stadig mere umage par, og som deres reflektion ses Alma Jodorowskyo og … Jean-Marc Barr ("The Big Blue").

Agnieszka Woszczynska har et klart blik for de sociale forskelle i vor tids Europa, og selvom SILENT LAND ("Cicha ziemia") også har nogle lokkende postkort-agtige billeder fra den italienske ferieø, fremstår SILENT LAND i al fald ikke som en reklamefilm for italiensk politi.

At gøre SILENT LAND til månedens film i Cinemateket forekommer letsindigt, da den næppe kan samle fuldt hus til mere end een visning, men har man mod på en ren film fortalt i et adstadigt tempo med sparsom brug af dialog, så kan man give SILENT LAND en chance. Den forfølger os på godt og ondt længe efter, men det kan være fordi, at dens afsluttende pointe faktisk har en relevans?