ALLE VED DET

★★★★☆☆

Instruktøren Asghar Farhadi var manden, der skabte Irans allerførste Oscar-triumf med skilsmissedramaet "Nader og Simin – en separation".

Efter at have vundet manuskriptprisen i Cannes for filmen "Fortiden", scorede han endnu en Oscar for "Sælgeren" (inspireret af Arthur Millers "En sælgers død"), og nu slår han til med et stjernebesat familiedrama i en solbeskinnet spansk landsby.

Penélope Cruz – nu med hvidere tænder end nogensinde – spiller Laura, der er kommet hjem fra Argentina med sine børn for at deltage i sin lillesøsters bryllup.

Men så forsvinder Lauras datter, og en pensioneret betjent har mistanke om, hvad der er sket. Lauras gamle kæreste, den fallerede vinbonde Paco er under mistanke og da Lauras mand pludselig dukker op, tilspidses situationen i den lille landsby.

Penélope Cruz tegner et stærkt og smukt portræt af kvinden Laura, der er villig til at gøre alt for at få sin datter tilbage. Javier Bardem har både lune og charme som Paco og Ricardo Darín lader os ane en dyb smerte i Lauras mand.

ALLE VED DET er med en spillelængde på to timer og et kvarter netop et kvarter for lang, selvom det sindige tempo i landsbyen også kræver ro i filmsproget.

Asghar Farhadi lader atter sine karaterer folde sig ud gradvist og hans film bliver andet og mere end en banal krimi: En sindbilled på vor tids Spanien, der stadig plages af fortidens synder. Et Spanien hvor generationskløften og et gennemgribende moralsk forfald går hånd i hånd.