THE RIDER

★★★★★☆

Månedens film i Cinemateket er en stilfærdig moderne western, der på en helt anden måde end "Brokeback Mountain" vender op og ned på vores opfattelse af, hvad en cowboy er.

Chloé Zhaos semi-dokumentariske værk tager udgangspunkt i den unge rytter Brady Jandreaus eget liv og erfaringer efter efter et fald fra en hest. Han blev frarådet at ride igen, men Brady (der i filmen hedder Blackburn til efternavn) har svært ved at se en fremtid for sig selv og sin familie uden at kunne tjene penge på at ride og tæmme heste. Hans mor er død, og med en ustabil fader, en autistisk søster og en ven i kørestol er det ensomme liv på prærien præget af tristesse og ubetalte regninger. Det hviler et enormt pres på Brady, samtidig med at han faktisk burde koncentere sig om at blive så rask som muligt.

Fotografen James Richards ("God’s Own Country") finder atter engang en helt særlig intimitet i billederne af den forpinte unge mand, der prøver at mobilise optimisme i en verden tilsynelandende uden håb. Vi får desuden nogle blændende smukke naturoptagelse fra South Dakota – ikke mindst når Brady er i sit rette element: Ude i naturen med en hest.

Brady Jandreau er så ægte og overbevisende også i scener, der kræver en form for skuespillertalent, at han vandt prisen for bedste mandlige skuespiller på Valladolid International Film Festival, og man skal ikke blive overrasket, hvis hans navn dukker op som priskandidat hos diverse amerikanske anmeldergrupper i den kommende tid.

THE RIDER fremstår som en fin, stille og dybtfølt film, der gør indtryk på alle, der ser den.