NÅR VINDEN REJSER SIG

★★★★★☆

Hayao Miyazaki, nestoren indenfor japansk animation, har med NÅR VINDEN REJSER SIG ikke blot begået sin sandsynligvis sidste store tegnefilm, men også en af de smukkeste. Filmen sammenfatter en række de temaer, der har kendetegnet Miyazakis værker gennem hele karrieren såsom respekt for naturens kræfter, og rent visuelt udviser Miyazaki atter en eminent farvesans.

Samtidig oser filmen af en livsvisdom, der også præger den bevægende kærlighedshistorie, som understøttes af følsom
klassisk-inspireret musik.

Den vestlige verden fik først for alvor øjnene op for Miyazakis kunnen, da han modtog en guldbjørn på filmfestivalen i Berlin for “Prinsesse Mononoke”. Karrieren kulminerede, da hans mesterværk “Chihiro og heksene” blev tildelt en Oscar. Også “Når vinden rejser sig” opnåede en nominering tidligere på året og er desuden blev tildelt et hav af kritikerpriser.

NÅR VINDER REJSER SIG kræver en vis tålmodighed i starten, men det betaler sig at hænge på for filmens episke flow både løfter og bærer os frem til en himmelsk finale. Hvis NÅR VINDEN REJSER SIG virkelig bliver Miyazakis svanesang, kunne hverken han eller vi have ønsket et finere filmisk farvel.