JORDEN RUNDT PÅ 80 DAGE

★★★☆☆☆

Det er langt fra første gang, at Jules Vernes litterære klassiker har dannet grundlag for en film. Den med rette mest berømte er Michael Andersons Oscar-belønnede spillefilm "Jorden rundt i 80 dage" fra 1956 med elegante David Niven som Phileas Fogg og den mexikanske stjerne Cantinflas som Passepartout.

Krænkelsesparate bør notere sig, at Passepartout i animationsudgaven fremstilles som en abe, men det bør samtidig påpeges, at Phileas Fogg fremstår som en frø! Frøen indgår et væddemål om et rejse jorden rundt på 80 dage, og får følgeskab af aben, der tydeligvis også trænger til at komme væk fra sin dominerende mor.

Instruktøren Samuel Tourneux lægger ikke vægt på geografien, og det er synd, for det berøver ikke bare eventyret for spænding, men spilder også en oplagt mulighed for at lære børn noget om forskellige traditioner og skikke.

De danske stemmer forekommer gennemgående så skingre, at tonelejet truer med at kortslutte nervesystemet. Selv i de alt for få afdæmpede passager, er der noget skabet over de fleste af præstationerne, og sådan behøver det altså ikke at være, bare fordi at filmen er animeret.

JORDEN RUNDT PÅ 80 DAGE er tilforladelig underholdning, der havde potentiale til at blive bedre end den er, og det glade farver er bare ikke nok til at gøre filmen helt tilfredsstillende.