MESSIAS I NAT

★★★★☆☆

Advarsel! Dette er ikke Händels "Messias" i en ny fortolkning, men snarere et nyt værk inspireret af Händels "Messias".

Matilde Böcher har påtaget sig ansvaret for den nye musik, mens Alexander Moltke Johansen, der står bag librettoen, gør visionerne mere nutidige. Sproget er da også peppet lidt op med ord som "lort" og vi får de obligatoriske røgeffekter, men i Liv Helms ganske interessante iscenesættelse bliver MESSIAS I NAT også en erkendelse af, at Messias ikke kommer – vi må selv handle.

Fire sangere fanger fra første tone vores opmærksomhed uden musikledsagelse. Deres flotte og meget forskellige stemmer skaber på skift en magisk stemning, når de fra deres sidepladser blandt publikum pludselig begynder at synge. Snart bytter de plads og interagerer med hinanden og til vores overraskelse gemmer der sig yderligere ti sangere og en korleder blandt tilskuerne – i forskellige aldre, køn og farver.

MESSIAS I NAT er bestemt et besøg værd, hvis man har fået nok af en konkret religion eller blot savner et alternativ til de sædvanlige julekoncerter. For man nyder faktisk disse rene nøgne stemmer tilhørende Christian Damsgaaard, Katinka Fogh Vindelev, Morten Grove Frandsen og Steffen Bruun mindst ligeså meget som i Operaen. Eller i en kirke.

(Michael Søby)