DEN SNALREDE ANSTANDSDAME

★★★★★☆

På Fredericia Teater har man med beundringsværdig nysgerrighed igen fundet en sjældent spillet musical frem. Denne gang "The Drowsy Chaperone", som på dansk ganske passende har fået titlen DEN SNALREDE ANSTANDSDAME, og som man vover at lancere som "verdens måske sjoveste musical".

Det viser sig faktisk, at der er noget om snakken, for sjældent har man moret sig så meget til en musical. Bob Martin og Don Mckellar står bag det sprudlende manuskript, som Thomas Bay og Mads Æbeløe Nielsen har fordansket med udpræget sans for genren.

Handlingen tager sit udgangspunkt i en nørdet mands lejlighed, hvor han trøster sig med at spille en gammel musicalplade og fortæller os om forestillingen DEN SNALREDE ANSTANDSDAME fra de brølende 20ere. Snart kommer hele handlingen på overdådig vis til live på scenen og vor fortæller (en velplaceret Søren Scheibye) kan næsten ikke dy sig for at springe ind i handlingen.

Her møder vi et væld af farverige karakterer anført af divaen Janet. Hun spilles og synges med glimrende fornemmelse for perioden af Bjørg Gamst. Christian Lund får en morsom skikkelse ud af hendes frikadellede udkårne og Maria Skuladottir agerer Janets konstant berusede anstandsdame, men kommer først for alvor til sin ret i sit store sangnummer. Frederikke Maarup Viskum får en festlig figur ud af den dumme blondine Kitty, mens Birgitte Bruun og Frank Gundersen har et herligt spytte-opgør.

Ted Sperling har instrueret, så vi alle får en fest med et overflødighedshorn af skønne detaljer. At den fantastiske scenografi satte sig fast på premiereaftenen, ændrer ikke opfattelse af underholdning på topniveau.

Frem for alt emmer forestillingen af kærlighed til stoffet, en kærlighed, der er så smittende, at man klukker af latter over forestillingens finesser længe efter tæppefald. Gid Fredericia Teater også ville kaste sig over klassiske musikalske mesterværker som "Gypsy", Brigadoon" og "Mame". FOr med "DEN SNALREDE ANSTANDSDAME" har de overgået deres egen "Aladdin" og cementeret deres position som Jyllands førende musical-teater.