KLOVN THE FINAL

★★★★☆☆

Titlen indikerer, at dette skulle være den sidste "Klovn"-film, og det er måske også en god ide? 15 år er gået siden første afsnit af TV-serien "Klovn" blev vist på TV og det er også efterhånden 10 år siden, at den første af de tre "Klovn"-film havde biografpremiere.

KLOVN THE FINAL er gudskelov en veloplagt afslutning, og hvis man troede alle tabuer allerede var blevet konfronteret, så tog man fejl. Men uden at afsløre noget, så aner man til slut, at det også har haft sin pris at være Frank Hvam og Casper Caspersen på slappe liner, og det er måske filmens største kvalitet?

Filmens udgangspunkt er Franks 50 års fødselsdag, hvor Casper gir ham en fisketur til Island i gave. Det viser sig naturligvis bare at være en undskyldning for at besøge Bent Fabricius-Bjerres hemmelige bordel, der kun har åben een aften om året!

Instruktøren Mikkel Nørgaard kender sine karaterer ned til mindste detalje, og denne gang er det en glæde at konstatere, at kvinderne i det mindste bliver klogere med tiden. Selv Mia Lyhnes portræt af Franks til tider håbløst naive hustru synes endelig at udvikle sig og i Casper Christensens groteske svigermor (spidst gestaltet af Maria Rich) har den kroniske charmør fundet sin overkvinde

KLOVN THE FINAL virker ejendommeligt nok også som farvel til en tid, hvor mænd fik lov til at opføre sig som idioter. Efter Me Too-tankesættet for alvor har forplantet sig til samfundet som helhed synes det ikke længere tilladeligt at opføre sig så dumt, så selvoptaget og så hensynsløst, som Frank og Casper gør. Det er nok godt det samme.