NØDDEKNÆKKEREN

OG DE FIRE KONGERIGER – 3D

★★★★☆☆

Som titlen indikerer, så forholder instruktørerne Joe Johnston og Lasse Hallström sig særdeles frit til såvel E.T.A. Hoffmanns eventyr "Nøddeknækkeren og Musekongen" som til Tjajkovskis ballet "Nøddeknækkeren".

Hvad vi i stedet får er et overvældende udstyrsstykke med imponerende kulisser og flotte kostumer. En visuel overdådig produktion i et klassisk snit, som nok især vil glæde forældregenerationen, men det er jo også oftest dem, der skal betale biografbilletterne.

Børn vil derimod fryde sig over musene og legetøjssoldaterne samt diverse former for effekter.

De unge skuespillere fænger aldrig for alvor, men Keira Knightley har en fest som den grumme fe Sukkergodt og veteraner som Helen Mirren og Morgan Freeman låner klasse til projektet.

Vi får da også en smule ballet til sidst ledsaget af Tjajkovskis udødelige toner og virtuost danset af Misty Copeland og Sergei Polunin ("Mordet i Orientexpressen").

Men man bør nok overveje om den mere primitive men også mere hjertelige danske julefilm om "Julemandens datter" ikke var et bedre valg til de mindste for slet ikke at tale om "Nøddeknækkeren" med kostumer af Dronning Margrethe i Tivolis koncertsal.