DEN POLITISKE KANDESTØBER

★★★★☆☆

"Lær visdom af livets store optrin" Sådan står der over scenen i Rønne Theater, et af Danmarks smukkeste teaterrum. Denne sommer byder man igen på Ludvig Holberg, nærmere bestemt DEN POLITISKE KANDESTØBER, som tager sig nydeligt ud, når de utroligt smukke scenetæpper bringes i brug og suppleres med nøje farveafstemte kostumer. Har man hente inspiration i Ulla Strømbergs fremragende bog om Rønne Theater? Jeg tror det. Brugen af de smukke lysekroner giver desuden et helt særligt skær på scenen, der bidrager positivt til en i sandhed klassisk atmosfære, som bringer fortiden til live.

DEN POLITISKE KANDESTØBER er ganske fikst bearbejdet og iscenesat af Jens Svane Boutrup, så vi ingen problemer har med at se parallellerne til de uduelige politikere, som vi regeres af i dag. Der er også nogle herlige hints til lokale forhold, og på scenen hører vi også på et tidspunkt velklingende bornholmsk accent ligesom vi får besøg af en købmand Kofod.

Peder Holm Johansen er en begavet skuespiller, og jo mere han tør lukke op for desperationen i sit imponerende kropssprog, jo bedre er han som den politiske kandestøber Herman von Bremen. Og så åbenbarer han en stille sårbarhed, da den afsluttende ydmygelse går op for kandestøberen.

Tine Gotthelf er ham en gæv hustru, og får undervejs – og i pausen for på Bornholm, der hviler skuespillerne ikke – vist, at hun også er en udmærket sangerinde. Vi nød Tine Gotthelf gæstespil i København på Teatret ved Sorte Hest tidligere på sæsonen, men her har man mulighed for at opleve en hel anden side af talentet i rollen som den såre simple madamme Geske, der generøst fylder kaffekopperne med fløde.

Jesper Riefensthal er en veloplagt Henrik og Ernesto Piga Carbone knokler energisk i flere roller. Helt i særklasse denne aften fremstår Bjarne Antonisen som et væld af skægge karakterer af begge køn – som han fremstiller med lige dele galskab og ynde.

Vi må heller ikke glemme Lars Fjeldmose, der på stilfuld vis rammer tonen i enhver henseende.

Der er således flere gode grunde til at gæste Rønne Theatre, hvor man også bør tage sig tid til at studere det usædvanligt flotte program i den hyggelige gårdhave, hvor der naturligvis er mulighed for at nyde en kold forfriskning af lokal aftapning.

Man gør i disse tider klogt ved at vælge DSB fra, og istedet tage turen over Øresund i bil, og nyde diverse svenske fristelser på vejen. Ystad, hvorfra der sejler færger til Rønne, viser sig også at være en hyggelig lille by og kan tilmed bryste sig af sit eget Cinetek!

En overnatning eller flere i Rønne kan i den grad også anbefales, og her råder man desuden over en biograf i lighed med andre Bornholmske byer. Så man behøver afgjort ikke kede sig en lang sommeraften på solskinsøen.