MILDRED PIERCE

★★★★★☆

Mildred Pierce adskiller sig fra stort set alle andre amerikanske TV-serier i øjeblikket ved at give sig tid til fordybelse. Og det betaler sig. For selvom vi troede vi kendte historien om MILDRED PIERCE fra filmklassikeren, der indbragte Joan Crawford en velfortjent Oscar i midten af 40erne, så rummer historien om den hårdsprøvede Mildred og hendes utaknemmelige datter mange nye aspekter i Todd Haynes’ forbilledlige instruktion, der levner plads til detajler i både periodeskildring og spil.

Historien er baseret på en roman af James M Cain, manden bag romanerne "Postbudet ringer altid to gange" og "Kvinden Uden samvittighed" (Double Indemnity), der dannede grundlag for film noir mesterværkerne af samme navn.

Todd Haynes har dog set mere i MILDRED PIERCE end en spændende kriminalintrige, og TV-serien er i mindst lige så høj grad en præcis skildring af kvinders vilkår i en ikke så fjern fortid. Da filmen tilmed udspiller sig i et kriseramt USA, er paralellerne til idag til at få øje på.

Kate Winslet, der med filmene "Revolutionary Road" og "The Reader" cementerede sin position som sin generations største skuespillerinde, er eminent som Mildred Pierce og er da også blevet hædret med TV-branchens fornemste hæder, en Emmy. Den amerikanske accent sidder lige i øjet, og såvel øjnene som kropssproget bærer præg af det utilfredsstillende liv hun lever. Indtil hun tager tilværelsen i egen hånd. Hun suppleres flot af bl.a. Guy Pearce, Mare Winningham og Melissa Leo, og hele tidsbilledet er som en drøm.

Todd Haynes har tidligere instrueret originale film som 50er-pastichen "Far From Heaven" og Bob Dylan-hyldesten "I’m Not There". Med TV-serien om MILDRED PIERCE har han dog skabt sit foreløbige hovedværk.

Other TV series of the Month

børn

DE BORTFØRTE BØRN ★★★★★☆Fra 7/1 (TV2)Dokumentarprogrammerne DE BORTFØRTE BØRN har med rette vakt opsigt, for de har sat fokus på huller i den danske lovgivning – samtidig med, at de fortæller menneskeligt gribende historier. En kombination, der har resulteret i rekordhøje seertal for en dansk dokumentarserie.

LYKKE ★★★★☆☆Fra 22/1 (DR)Komedie-serien LYKKE blev trods nogen anmelderkritik en pæn succes for DR. Det skyldes ikke mindst et festligt hold birolleskuespillere anført af Ann Eleonora Jørgensen, Lars Brygman, David Dencik, Laus Høybye. Casper Crump og Mathilde Norholt. Hovedrollen som den frustrerede/irriterende LYKKE spilles dygtigt men ucharmerende af Mille Lehfeldt.

PARADISE HOTEL 2012 ★★★★★☆Fra 23/1 (TV3)Kongen af reality serierne hedder stadig Paradise Hotel – og i år blir det givet endnu vildere. Gensyn med et par af de mest frimodige deltagere fra tidligere sæsoner – deriblandt "grækeren" Sebastian og den notoriske Amalie skal nok få seertallene op.