TOM AT THE FARM

★★★★★☆

Xavier Dolan regnes med rette for Kanadas største instruktørtalent siden Denys Arcand – og så er han kun 25 år. Han fik et imponerende gennembrud med "J’ai tué ma mère", og fulgte den op med "Heartbeats" ("Les amours imaginaires").

Siden fulgte den følelsesfulde "Lawrence Anyways", inden han understregede sin postition med TOM AT THE FARM (Tom à la ferme). Og tidligere på året vandt han så juryens særpris på Cannes Film Festivalen for "Mommy", der får dansk premiere senere på sæsonen.
Stilen i TOM AT THE FARM er ekspressiv men med overraskende psykologisk dybde og en moderne tone, der virker forfriskende og ny. Dolan har et godt blik for kontraster, men kan også se ligheder, hvor vi mindst forventer at finde dem.

I TOM AT THE FARM dukker bøssen Tom op til sin kærestes begravelse ude på landet. Men den afdødes familie kender intet til sønnens homoseksualitet, og det kommer til konflikt mellem de to verdener.

Xavier Dolan spiller som så ofte før hovedrollen som TOM. Men det er i mindst ligeså høj grad i birollerne og portrættet af det til dels uforstående bondesamfund, at fllmen har sine største kvaliteter. TOM AT THE FARM viser dog også, at sandheden er mere kompleks end som så, og at der bestemt begås fejl på begge sider. Xavier Dolan vælger aldrig de indlysende løsninger, og det gør ham i bedste forstand til en original.