FYRTØJET

★★★☆☆☆

H. C. Andersens FYRTØJET har været igennem vridemaskinen på Aalborg Teater og det er der kommet et kulørt børneeventyr ud af. Martin Nyborgs iscenesættelse lægger vægten på action og pjank fremfor poesi, og det vil en del af publikum givet værdsætte, men bestemt ikke alle.

Adrætte Sebastian Henry Aaagaard Williams spiller soldaten med stor energi, men man ville ønske, at karakteren fremstod med mere indre ro, så vi bedre kunne lære ham at kende og holde af ham. Her virker han en smule mere hektisk end godt er, og blandt flere af bifigurerne finde vi ligeledes en sært overgearet spillestil.

Niels Anders Manley har dog en vis charme som skomagerdrengen, og Mette Klakstein Wiberg giver et skægt bud på en prinssesse.

Mest populær hos de mindste er dog hundene med øjne så stor som tekopper, møllehjul og rundetårn, og scenografen Mari Lassen Kamsvaag har også haft en heldig hånd med flere af kostumerne.

Martin Nyborgs version fremstår med andre ord forsvarlig, men en drabelig tvekamp mellem soldat og heks kunne man sagtens have undværet ligesom henvisninger til soldatens klokkeværk virker malplaceret i en børneforestilling som denne.

(Michael Søby)