PEJSESHOW 2022

★★★★☆☆

På Pejsegården i Brædstrup er alt tilsyneladende ved det gamle, og alligevel kan man mærke en form for fornyelse. Det årlige Pejseshow har nemlig fået ny kunstnerisk leder i skikkelse af den unge Lukas Birch, og han er allerede en erfaren herre i diverse revysammenhænge og slipper godt fra sin debut på den hyggelige Pejsegård.

Med sig har han solide kræfter som Sofie Stougaard (Kerteminde Revyen) og Joachim Knop (Svendborg Sommerrevy Rottefælden) samt Badehotellets Ulla Vejby. Sidstnævnte får en flot revydebut bl.a. som lokal nyhedsvært efter en cphculture-nominering i kategorien sæsonens gennembrud via "Oh Happy Day" på Folketeatret.

Michel Castenholt har iscenesat et muntert og folkeligt Pejseshow i vekslende tempo og med god musik. Tre kyndige musikere – tilsammen kaldet Showbandet – bakker kyndigt op om de energiske skuespillere. Kapelmester Keld Hanning Ibsen har tilmed komponeret flere iørefaldende melodier til forestillingen bl.a. et fortræffeligt åbningsnummer med en passende tekst af Lukas Birch: "Lad os tænde op i pejsen".

Det lykkedes faktisk ganske godt, selvom den unge Birch nok bør afstå fra at skrive nye tekster baseret på revyklassikere som "Solitudevej" og "Pensionistvisen". Det kræver et særligt tekstmæssigt håndelag, som han trods sine mange talenter endnu ikke har fuldt ud som tekstforfatter.

En politisk satire fungerer sædvanligvis bedst, når tekstforfatterne forholder sig kritiske over for de portrætterede. Den nærmest ukritiske tone i et Inger Støjberg-nummer virker som en levende valgplakat, selvom Ulla Vejby gør sit for at give portrættet kant. At Inger Støjberg ligefrem skulle være sexet forbliver dog et scenisk postulat.

Så er der mere bid i Enevælde-nummeret, det selvfølgelig handler om vor statsminister. Sofie Stougaard formår faktisk at illudere som Christian d. IV, og som en besk Pia Kjærsgaard i sangen "Du og jeg".

Den velsyngende Joachim Knop viser at han også kan tegne et skægt portræt af en gammel mand med computerproblemer. Han låner desuden vokal kraft til såvel et Beatles-potpourri som en Keld Heick-hyldest.

Trods lidt lydknas på premiereaftenen fremstår PEJSESHOW anno 2022 som en velskabt forestilling, som de nye producenter Liive.dk ved Helle Hammer, Peter Schjødt og Lukas Birch bestemt har ære af.

At den gæve Jytte Nygaard så tilmed får vist, at Pejsegårdens køkken i den grad er kommet sig oven på Corona-krisen, og virkelig formår at forkæle gæsterne med alverdens lækkerier, gør kun et ophold på Pejsegården endnu mere attraktivt.

(Michael Søby)