CERTAIN WOMEN

★★★★☆☆

Kelly Reichardt har med CERTAIN WOMEN begået sin hidtil bedste film. Hun tager os med til udkants-USA, der er om muligt mere trist end udkants-Danmark, og introducerer os for tre stille eksistenser, der hver på deres måde kæmper en brav kamp for at finde mening i tilværelsen.

Reichardt trækker en rød tråd af ensomhed gennem de tre historier, og har tre stjerneskuespillerinder til sin rådighed. Laura Dern (der sagtens kunne have fortjent en birolle-Oscar for Reese Witherspoon-filmen "Wild") finder den helt rette skrøbelighed som advokaten, der ved hun ikke kan redde sin klient (en fin indsats af Jared Harris), men som måske kan forsøge at lindre hans smerte.

Michelle Williams (som vi netop har nydt i hendes Oscar-nominerede birolle i "Manchester By The Sea") tegner også en smukt portræt af en slidsom mor, der ikke får helt den anerkendelse i privatlivet som hun kunne fortjene, og som derfor må finde et sted sted at få sine sejre. Det involverer bl.a. en svagelig gammel mand – fornemt gestaltet af veteranen Rene Auberjonois ("The Boys in the Band").

I filmen sidste del møder vi Kristen Stewart, der flere gange om ugen må køre 4 timer for at undervise nogle få timer i skoleret. Det bliver dog værdsat af en maskulin rancherpige (en afdæmpet smuk præstation af Lily Gladstone) , der ved et tilfælde er havnet i klassen. Efter undervisningen er forbi, spiser de to kvinder sammen, inden lærerinden lange køretur hjem, men pludselig en dag dukker en ny lærer op i stedet.

Kelly Reichardt fortjener ros for at beskæftige sig med mennesker, som ingen i al fald på film gider beskæftige sig med, og netop synligheden gør, at vi får øjnene op for, at stille eksistenser også kan leve værdifulde liv.