DITTE & LOUISE

★★★★☆☆

Der er noget heroisk over DITTE & LOUISE – både karaktererne og tv-serien, der nægtede at dø. Nu er der tilmed kommet en spritny spillefilm om de to seje madammer, der nægter at lade sig kue i en mandeverden og derfor gradvist ændrer den.

Også filmen står i gæld til Christian Braad Thomsens "Koks i kulissen", hvor det var Helle Ryslinge og Anne Marie Helger, der var to omrejsende skuespillerinder med knas i privatlivet.

Ditte Hansen og Louise Mieritz skyr al forfængelighed og bliver alt hvad de skal være. Vulgære og vampede – men også vakse og vovede. To gæve komedienner på toppen.

I desperation over ikke at kunne få job som kvinde, udgiver Ditte sig for at være en mand, og ender som feteret filmstjerne, der må give en hånd til en del af filmens kvinder samt en del mere til Anders W. Berthelsen.

Louise Mieritz kæmper med kærligheden i form af den sympatiske ex-stuntman Adam Brix, der her har sin bedste rolle i en spillefilm som sød men måske lidt for blød mand. Adam Brix viser også samme afslappede holdning til nøgenhed på film, som hans mor Birthe Tove gjorde i diverse sengekantsfilm i de tidlige 70ere.

Blandt filmens øvrige medvirkende glæder vi os over gensyn med Lotte Andersen som magtfuld filminstruktør med sans for tilværelsens mangfoldighed, og Henrik Noël Olesen, der som solid kæreste overrasker ved at vide alt om kvindens cyklus. Thure Lindhardt og Esben Smed krukker desuden herligt som selvfede udgaver af sig selv.

Filmen DITTE & LOUISE er afgjort sjov, men forekommer om muligt mere direkte som film end som TV-serie. I provinsen slog historien om de to hovedstadsdivaer aldrig an for alvor, men også jyderne bør giver pigerne en chance i biografen. For de er ikke så lidt kvikkere end deres mandlige kolleger til "Klassefesten" etc. – selvom de "kun" er iscenesat af en mand.