Månedens teaterbog: JEG VIL PRØVE DET HELE

★★★★★☆

– en biografi om JØRGEN RYG

af Peter Borberg & Henrik Busborg

Forlaget Turbine

Jørgen Ryg hører til blandt de store danske komikere, så selvfølgelig skal han også have en biografi, der fokuserer på hans alsidige karriere og som samtidig skaber større forståelse for hans op- og nedture.

Peter Borberg og Henrik Busborg slipper godt fra portrættet af denne ret komplekse mand, og når hovedpersonen så samtidig var en person, der ville prøve det hele og nåede det meste, så har det næppe være nogen nem opgave at få styr på al stoffet.

Vi får dog både indblik i jazzkarrieren, og det sammenstød med Preben Kaas, der ødelagde deres makkerpar på scene. Vi fornemmer, at det til tider groteske privatliv ikke har gjort noget godt for hans alkoholisme. Han vælger således på at tidspunkt at blive boende, mens konens nye elsker flytter ind i deres hjem.

De ca. 400 sider er forsynet med to små billedsektioner, der favner udviklingen fra aspirant til titlen “København sødeste barn” frem til rollerne som dansk film og teaters førende drukmås. Man savner et navneregister, men får i stedet et rigt appendiks med kronologisk gennemgang af revyer, revynumre, samt en række andre opgaver på diverse teatre samt i film, tv og radio.

Epilogen tager udgangspunkt i en samtale med Bodil Jørgensen i forbindelse med hendes soloforestilling “Ryg”. Med stor kærlighed fortæller hun, om sit forhold til Jørgen Ryg, en kunstner hun tydeligvis føler sig nært beslægtet med.

JEG VIL PRØVE DET HELE er en smuk bog om et skrøbeligt menneske, der nok var for sart til et liv i offentligheden.

(Michael Søby)