VERTICAL INFLUENCES

★★★★☆☆

Det kanadiske kompagni "Le Patin Libre" er på en omfattende verdensturné med deres anmelderroste forestilling VERTICAL INFLUENCES, der p.t. er landet i Gladsaxe Skøjtehal.

VERTICAL INFLUENCES består af to x en halv time med en lille pause imellem. I første del sidder vi bænket på en af skøjtehallens langsider og betragter isdanserne gennem den gennemsigtige plastikvæg, der skal holde ishockey-puckene væk fra publikum og øldåserne væk fra skøjtebanen.

Jasmin Boivins elektroniske musik kan på skift virker sært truende og i næste øjeblik melodisk tillidsvækkende. De fem dansere (fire mænd og een kvinde) er blottet for den form for glimmer og glamour, man forbinder med isdans, og danser på skift simultant og individuelt på et teknisk højt niveau.

Men det er først efter pausen, hvor vi sidder på stole, puder og tæppe, at vi for alvor mærker danserne. Her er ingen distanceskabende væg og de medvirkende kommer fra tid til anden faretruende tæt på publikum. Det sker dog med glimt i øjnene og danserne er tydeligvis så præcise i deres udtryk, så vi er aldrig nervøse.

Stærkest virker en lille sekvens, hvor den elektroniske musik holder pause, og vi får i stedet mulighed for at lytte til isens musik. Vi oplever et næsten intim samspil mellem isdanseren og isen – i det omfang en storklynkende baby tillod det – og pludselig var grænsen mellem sport og kunst forsvundet.

VERTICAL INFLUENCES blev et bevis for, hvad moderne dans også kan, hvis man vover at gå andre veje end den akademiske.

Det inspirerende gæstespil er arrangeret af Dansehallerne i sambejde med Gladsaxe Skøjteløber-forening og Gladsaxe Skøjtehal.

(Michael Søby)