Heilongjiang Peking Opera Theatre

TIVOLI 175 ANNIVERSARY CELEBRATION:

★★★☆☆☆

Tivolis 175 års fødselsdag markeres bl.a. med et besøg fra selveste Heilongjiang Peking Opera Theatre. Fire af deres mest estimerede kunstnere fremfører to klassikere fra Peking Operaen repertoire iført gloriøse kostumer med farvesammensætninger, som man kun vover i Kina.

Først får vi solonummeret "Cloud Roads" fra "The Heavenly Maiden Scattering Flowers", et mytisk drama tilsat både sang og dans, og med rod i de buddhistiske sutraer. To 6-meter silkebånd håndteres af Ms. Lanlan Jiang med en ekvilibrisme, der matcher hendes færdigheder som sanger.

Temposkiftene imponerer – ikke mindst fordi de sker med både elegance og et glimt i øjet.
Også det efterfølgende indslag, "The Drunken Concubine", kan tilskrives Mei Lanfang, en af Peking Operaens store mestre. Her efterlader kejseren den selvmedlidende Yang Yuhuan i månepaladset til fordel for besøg hos andre konkubiner.

Man kunne læse teksterne samt lidt om handlingen og Peking Operaen i det lille program, som kun et lille udsnit af de fremmødte fik i hænderne, så det havde nok være en god ide også at forsyne forestillingen med tekster.

Lyden forekom også urimelig hård flere steder, så man fik mistanke om, at en del af den var optaget på forhånd? Et orkester var i al fald ikke synligt.

Men den største anke denne eftermiddag var faktisk rettet mod scenografien.

Det virker uforskammet at invitere folk fra den anden side af kloden til Danmark og så byder man dem et sort bagtæppe flankeret af to gigantiske reklameskilte for henholdsvis de danske og de kinesiske sponsorer.

Her ville en større ydmyghed i forhold til kunsten have været på sin plads og skal der absolut være reklamer, så lad dem være udenfor scenen! Alt andet virker ikke blot kikset men direkte respektløs, og skader det kunstneriske udtryk fatalt. Tænk at Tivoli vil være bekendt at præsentere Peking Opera, som var vi på en stand til en salgsmesse.

Heldigvis fik man en helt anden rig oplevelse af Peking Opera på Hamletscenen tidligere på måneden.

(Michael Søby)