DOKTOR ZHIVAGO

★★★★★☆

Boris Pasternaks Nobel-prisvindende roman DOKTOR ZHIVAGO opnåede for alvor udbredelse i midten af 60erne, da David Lean filmatiserede den med Omar Shariff og Julie Christie i de store hovedroller. Det udløste en håndfuld Oscars inklusiv een til komponisten Maurice Jarre, der gjorde "Lara’s Theme" til et verdenshit.

Man genkender også temaet i musicalversionen, hvor det er blevet forsynet med en noget banal tekst og synges af en gruppe sygeplejersker anført af Nicoline Siff Møller. Med i koret er dog også musicalens Lara, renfærdigt sunget og spillet af Christina Elisabeth Mørkøre.

Titelrollen forvaltes smukt af en velsyngende og sympatisk Sebastian Harris og hans hustru Tonia, der i filmen fremstod lidt trist i Geraldine Chaplins skikkelse, forsvares også sangmæssigt flot af Anne Mette Roest.

Filmens måske mest interessante rolle som Pasha alias Strelnikov indbragte i sin tid en ung Tom Courtenay ("45 år") en velfortjent Oscar-nominering, og også i musicalversionen gør rollen indtryk takket være en kompleks indsats af Anders R. Gjesing, der også hører blandt de bedst syngende denne aften. Herrekoret ville dog have godt af at blive styrket.

Peter Oliver Hansen tegner et overraskende moderne portræt af Komarovski (der i filmen blev fremstillet af Rod Steiger). Det er som om, at vi genkender dette snu magtmenneske fra vor egen samtid? Og så må vi ikke glemme Frank Rubæk i en beskeden rolle som Gromenko, Tonias far. Rubæk giver ham både pondus og værdighed.

Michael Lindvads iscenesættelse koncentrerer sig i første akt om de store optrin, men strammer grebet om kærlighedsdramaet efter pausen. Michael Lindvad får også diskret mindet os om, at DOKTOR ZHIVAGO blandt meget andet også er en flygtninge-historie, og det har vi kun godt af at blive mindet om.

Lucy Simons forførende toner beruser os aftenen igennem under Bjarne Hyrups kompetente musikalske ledelse.

Søren Glads scenografi fremstår både enkel og effektiv denne sommeraften i Hylddalen, hvor man finder Nørregade Teaters hyggelige friluftsscene.

Lige ved siden af finder man i øvrigt Bangs Have – een af Maribos absolut bedste restauranter, der har sammensat en udsøgt menu inspireret af DOKTOR ZHIVAGO. Her kan man for kun 300 kr. mæske sig med tre lækre retter, der bl.a. omfatter laksetartar, rosakalv med bid af kylling og glaserede rødbeder m.v. samt russisk æblekage ledsaget af hjemmelavet is.

(Michael Søby)