MIX COPENHAGEN 2018

Cinemateket m. fl. 26/10-4/11 2018

Kulturwebsitet cphculture.dk stiller skarpt på 10 af de mange fristende tilbud på MIX COPENHAGEN 2018. I de senere år har festivalen budt på mange kvalitetsfilm om lesbiske og transer, men i år gør film om bøsser et comeback i programmet. Det interessante er, at de bedste spillefilm ikke kommer fra de sædvanlige kilder, så man gør klogt i at vælge film fra lande som Peru, Finland og Kenya.

RETABLO vandt helt fortjent Teddy-prisen på Berlin filmfestivalen som bedste homofilm og er et bevægende portræt af en ung mand, der er splittet mellem loyaliteten overfor sin fader og mentor, og sin ømhed overfor en ensom kammerat.

Den finske spillefilm A MOMENT IN THE REEDS tager også udgangpunkt i et følsomt far-søn forhold. Sønnen hjælper faderen med at istandsætte det hus, som faderen selv har bygget, men en syrisk håndværker bliver en forstyrrende fristelse. Men hvem går et kærlighedsforhold mellem to mænd egentlig ud over?

SIDNEY & FRIENDS tager os med til Kenyas transgender-miljø, og det er nogle barske historie, vi her hører. Men selv for folk med en tilsyneladende trøstesløs fremtid, kan håbet pludselig spirrer og SIDNEY & FRIENDS bliver imod alle odds et opløftende oplevelse.

En anden glimrende dokumentarfilm er ALONE IN THE GAME om alle de folk, der gerne vil dyrke sport på et professionelt niveau, men som har svært ved at føle sig accepteret i den verden på grund af deres seksualitet. Filmen formår at adressere en lang række centrale og nærgående spørgsmål og omfatter både lesbiske, transgender og bøsser i sin tilgang til emnet.Spillefilmen MARIO er til dels ude i samme ærinde og omhandler på gribende vis forholdet mellem to fodboldspillere og dets konsekvenser i forhold til sporten og dem selv.

Brasilien har i mange år været forgangsland i Sydamerika med hensyn til film om transer, bøsser og lesbiske – ikke mindst via instruktørerne Hector Babenco ("Pixote") og Walter Salles ("Carandiru").

Også på årets MIX-festivalen er Brasilien stærkt repræsenteret. I BODY ELECTRIC følger vi fabriksarbejderen Elias, der tiltrækkes af en mere fordomsfri og grænseoverskridende omgangsform og GOOD MANNERS er et lesbisk drama, der udvikler sig i en højest grotesk retning, om et forhold mellem to meget forskellige kvinder. HARD PAINT følger en frustrerede online-stripper, der kæmper med stor personlige og økonomiske problemer, da han pludselig møder kærligheden.

Den hollandske TV-film JUST FRIENDS er en charmerende komedie med både eye-candy og feel good-faktor. SODOM og PATH er begge kammerspil med tyske rødder om to mænds møde. I SODOM samler en ældre homo en nøgen bi-fyr op efter en polterabend, og i PATH følger vi to homoer, der tydeligvis har et langt kærlighedsforhold bag sig.

Sidst men ikke mindst byder Mix Copenhagen 2018 på en film fra Portugal. Handlingen udspiller sig i midten af 70erne efter diktaturets fald, hvor den unge forfatter AL BERTO forsøger at leve et liv i frihed sammen med sin musikerkæreste. Filmens symbolitik peger både forud og fremad i Portugals historie.

Mix Copenhagen 2018 har også en lang række lokkende kortfilm på programmet og så bør man ikke snyde sig selv for den altid festlige afslutningsfest i Kødbyens Warehouse 9 lørdag d. 27. oktober efter kl. 21.

På gensyn!

RETABLO *****

A MOMENT IN THE REEDS *****

SIDNEY & FRIENDS *****

HARD PAINT *****

MARIO *****

ALONE IN THE GAME *****

BODY ELECTRIC ****

JUST FRIENDS ****

SODOM ****

GOOD MANNERS ***

AL BERTO ***

PATHS ***

(Michael Søby)