VI SES DEROPPE

★★★★★☆

"Au revoir là-haut" er originaltitlen på en fransk bestseller, der i 2013 vandt den eftertragtede Goncourt-pris. Bogens forfatter Pierre Lemaitre omskabte bogen til et filmmanuskript i samarbejde med skuespilleren Albert Dupontel, der ligeledes påtog sig at iscenesætte filmen og spille den ene hovedrolle som hjemsendt soldat fra 1. verdenskrig.

Filmens anden og mindst ligeså krævende hovedrolle som hans invaliderede ven varetages af øjeblikkets hotteste navn i fransk film, argentiskfødte Nahuel Pérez Biscayart. Han modtog i år Césaren som årets mandlige filmhåb for det mesterlige aids-drama "120 slag i minuttet", der ligeledes vandt over VI SES DEROPPE i kategorien bedste film.

VI SES DEROPPE blev dog belønnet med fem Césars. Foruden priser for manuskript efter andet forlæg og instruktion blev det til hæder for dekorationer, kostumer og fotografering. Skuespillerne Mélanie Thierry, Niels Arestrup og Laurent Lafitte opnåede alle nomineringer i birollekategorierne, og det forstår man godt, for VI SES DEROPPE gør gamle krigstraumer uhyre nærværende takket være overbevisende spil i samtlige rolle.

VI SES DEROPPE fremstår desuden som en af årets mest imponerende franske filmproduktioner, og som med de store romanklassikere kan man trygt læne sig tilbage og blot nyde denne fabelagtige skæbnerejse.