FARVEL TIL TYSKLAND

★★★★☆☆

Siden gennembrudet i Fatih Akins ungdomsfilm "Im July" har Moritz Bleibtreu hørt blandt Tysklands mest populære stjerner. I FARVEL TIL TYSKLAND ("Es war einmal in Deutschland…") bekræfter han den udvikling, der først tog fart med film som "Baader Meinhof komplekset", "Soul Kitchen" og "Jud Süss – I ondskabens tjeneste", at han efterhånden er blevet en solid skuespiller.

I FARVEL TIL TYSKLAND spiller han jøden David, der efter krigen mistænkes for at have været kolaboratør med nazisterne, fordi han som den eneste i familien, overlevede KZ-lejrenes gru. Han opnåede et priviligeret status som klovn, fordi han var godt til at fortælle vittigheder, men hvor går den til tider usynlige grænse mellem tvungen adfærd og samarbejde i en krigstid?

FARVEL TIL TYSKLAND er årets store tyske produktion – men også denne gang får vi en anderledes og perspektiverende vinkel på diverse krigskonflikter, der bidrager til en nuancering af det generelle billede. Instruktøren Sam Garbarski formår tilmed at få flettet lidt humor ind i historien – uden at det går ud over helheden.

Men når han samtidig skal få os til at tro på en kærlighedshistorie mellem den mistænke og anklageren, så får han problemer. Heldigvis fylder romancen ikke ret meget, men det skader alligevel filmens seriøsitet. Helhedsindstrykket forbliver dog, at FARVEL TIL TYSKLAND er en lødig og traditionel lavet periodefilm med interessante pointer.