SVAR PÅ HELGAS BREV

★★★☆☆☆

Bergsveinn Birgissons anmelderroste roman SVAR PÅ HELGAS BREV opnåede at blive nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Kirsten Peuliche og Victor Marcussen har nu bearbejdet romanen til teaterbrug, og det bedste man kan sige om resultatet, er at den forbliver loyal mod forlæget.

Historiens poesi og det til tider saftige sprog går således hånd i hånd i den sceneudgave, der præsenteres på Teater V. Men noget mangler.

Teksten er nemlig så godt som blottet for dramatik, og når Kirsten Peuliche i sin iscenesættelse tilmed lader Victor Marcussen sidde på en skammel i det meste af en time, så undgår det altså ikke at kede.

Victor Marcussen er ellers en befriende upoleret skuespiller, der som sådan passer fint til rollen, der samtidig markerer hans fornemme 40-års jubilæum.

Gudskelov får han i forestillingens sidste tredjedel lov til at øse så meget af sit talent, at vi indser hans store kvaliteter som skuespiller. Først da fænger teksten i den gamle Bjarnis brev til sit livs Helga, så man i det mindste forstår behovet for at gøre netop denne roman til teater.