DEN SKJULTE TRÅD

★★★★☆☆

I Paul Thomas Andersons seneste Oscar-nominerede film DEN SKJULTE TRÅD spiller den ligeledes Oscar-nominerede Daniel Day Lewis (hvis sidste film, det efter sigende skulle være) en engelsk pendant til den danske modedesigner Holger Blom.

En dedikeret kunstner ved navn Reynolds Woodcock og ikke ulig Daniel Day Lewis i sin vedholdende ihærdighed. Daniel Day Lewis’ skuespillermanerer kommer her helt til deres ret, for Reynolds Woodcook er en mand, der kender sit værd, og som går så langt for sin kunst, at det til tider grænser til krukkeri.

Vicky Krieps er kær som hans seneste erobring, en jævn provinspige, som han ønsker at gøre til stjerne. Det lykkedes også – for så vidt hun ikke forstyrre hans morgenmad. Alliancen mellem de to får en stadig mere dekadent karakter, og kun Oscar-nominerede Lesley Manville som hr. Woodcocks vidunderlige assistent og ven, formår at holde stilen.

DEN SKJULTE TRÅD ("Phantom Thread) er en beretning som kunstens sande væsen, og en formmæssigt overraskende konventionel film. Men indholdsmæssigt voves der – i lighed med tidligere Anderson-film som "Boogie Nights" – mere end normalt. Billedsiden synes ligeså udsøgte som klæderne, og en berusende underlægningsmusik bidrager til en magisk grundstemning, der kun trues af en spilletid på over to timer.