WESTERN

★★★★☆☆

Trods titlen skal man ikke forvente de klassiske opgør mellem indianere og cowboydere i WESTERN, månedens film i Cinemateket. Derimod tager instruktøren Valeska Grisenbach os med til Bulgarien, hvor en lille gruppe tyske gæstearbejdere har slået sig ned i udkanten af en landsby.

De savner tydeligvis kvindeligt selskab, når arbejdsdagen er forbi, men manglende sprogkundskaber samt en yderst begrænset kulturel forståelse for den lokale forståelse gør deres situation stadig mere problematisk. Et tysk flag forbedrer afgjort ikke situationen i et område, hvor der stadig er nogen, som husker den nazi-tyske besættelse under 2. verdenskrig.

Kun den høje enspænder Meinhard formår at kommunikere med de lokale, men da det kommer til en konflikt, må også han sande, at han til dels må stå på mål for sine landsmænds fejltagelser.

Den sindigt fortalte WESTERN forekommer lidt lang i spyttet den første halve time, indtil man lærer at afkode filmens næsten umærkelige handling.

Skildringen af mødet mellem kulturer forekommer meget præcis og uhyre relevant. Vi får en næsten fysisk fornemmelse af, hvor let man kan komme til at træde et skridt forkert i den svære dans, der hedder dem og os. En dans, der først lige er begyndt.