CINEMA MADE IN ITALY

Grand 28/4-1/5 2019

Atter engang har man i Grand mulighed for at stifte bekendtskab med et bredt udvalg af nye italienske film.

Manuskriptforfatteren og instruktøren Paolo Virzi blander frygtløs diverse genrer i sine film og det gælder også for årets åbningsfilm MAGISKE NÆTTER, hans måske mest ambitiøse film til dato. En kriminalintrige om tre unge manuskriptforfattere og en gammel filmproducent bruges til at skildre de sidste dage i Italiens døende filmbranche.
Det vrimler med henvisninger til den italienske filmhistorie og det myldrer med kendte instruktører og producenter i mikroskopiske gæsteroller. Vi får også kærkomne gensyn med aldrende stjerner som Giancarlo Giannini og Ornella Muti.

Komedien SMAGEN AF TOSCANA ("Quanto basta") er let som et postkort og forfriskende som et flygtigt filmkys under varmere himmelstrøg. Vor hovedperson Arturo (karismatisk spillet af charmebøffen Vinicio Marchioni) er en temperamentsfuld køkkenchef med et par fængselsdomme for vold på samvittigheden. Han bliver som følge af en dom sat til undervise en gruppe teenagere i madlavning. Gradvist formes et særligt venskab mellem Arturo og en særlig talentfuld autistisk dreng ved navn Guido.

Valeria Solarino har en dejlig naturlig fremtoning, som heller ikke Arturo kan stå for. Og den med rette prisbelønnede unge skuespiller Luigi Fedele smelter vore hjerter som Guido. Her er virkelig tale om et af de til dato smukkeste filmportrætter af en ung autist.

DAFNE er en opmuntrende film om en ung kvinde med Downs syndrom – følsomt og ikke uvittigt instrueret af Federico Bondi. Hun trives i sin hverdag med job og venner, men det hele vendes på hovedet, da hendes mor død.

Et af festivalens fineste værker hedder LAZZARO DEN LYKKELIGE. Instruktøren Alice Rohrwachers særlige form for magisk realisme synes inspireret af klassiske værker som "Miraklet i Milano". Ligesom hos Vittorio de Sica mærker man både i hendes gennembrudsfilm "Miraklerne", der vandt den store jurypris i Cannes og i LAZZARO DEN LYKKELIGE, der modtog manuskriptprisen i Cannes, et dybtfølt social engagement, der smitter.

Instruktørens søster Alba Rohrwacher har en markant rolle i filmen og dukker også op i en hovedrolle i TROPPA GRAZIA, hvor hun spiller en forsømt enlig mor overfor talentfulde Elio Germano.

Phaim Bhuiyan har både instrueret og spiller hovedrollen i BANGLA, en skæg romantisk komedie. Han er en 22-årig muslim fra Bangladesh, der bor i Rom med sin familie. Den frigjorte Asia er hans diamentrale modsætning og så lækker, at han virkelig får alvorlig problemer med at vente til efter brylluppet med at have sex.

I Laura Luchettis TWIN FLOW ("Fiore Gemello") møder vi pigen Anna på flugt fra sin dominerende far og trækkerdrengen Basim fra Elfenbenskysten. Et kærligt forhold udvikler sig mellem dem på Sardinien i denne dejlige lune film.

Så der er mange gode grunde til at besøge CINEMA MADE IN ITALY i år – uanset vejrudsigt.