FERDINAND

★★★★★☆

Walt Disney vandt i 1939 en af sine mange Oscars for kortfilmen om "Tyren Ferdinand" ("Ferdinand The Bull") baseret på Munro Leafs børnebog "The Story of Ferdinand" med tegninger af Robert Lawson. "Tyren Ferdinand" blev forbudt i Spanien – efter sigende på grund af sit antifacistiske budskab.

Heldigvis er den nye spillefilmsudgave tro mod både stregen og ånden i originalen. Den kritiske holdning til tyrefægtning vil næppe falde i god jord i alle spanske regioner, men ikke desto mindre er FERDINAND en af årets sjoveste og mest elskelige animationsfilm.

Og selvom det kun antydes, så kan man med en vis ret kalde FERDINAND for den første animationsfilm af spillefilmslængde med en homokarakter i hovedrollen. Animationsbranchen har ellers haltet bagefter på den front i årevis, men FERDINAND har unægteligt flere kendetegn, der forbindes med homokarakterer ligesom geden Lupe kan ses som mere end en almindelig drengepige.

Andreas Jebro og Lise Baastrup er boblende veloplagte på lydsporet og i det hele taget funkler de danske stemmer i sjælden grad: Jens Jacob Tychsen, Simon Stenspil, Jon Lange, Kasper Leisner, Emma Sehested Høeg, Thomas Magnussen, Rasmus Botoft og Benjamin Hasselflug er således alle i hopla.

I den danske udgave af FERDINAND har man valgt at bevare de originale versioner af sangene, hvilket vil sige, at man får lejlighed til at nyde Nick Jonas i hans Golden Globe-nominerede sang "Home", der også spås gode Oscar-chancer. FERDINAND er desuden nomineret til en Golden Globe i kategorien årets bedste animationsfilm. Det er fuldt fortjent.