MORDET

I

ORIENTEKSPRESSEN

★★★★★☆

Man kan mene, at der er andre Agatha Christie-romaner, som i højere grad skriger på at blive filmatiseret end MORDET I ORIENTEKSPRESSEN. Sidney Lumets Oscar-belønnede filmatisering fra 1973 tåler i al fald stadig et gensyn, og bliver da også vist som del af Cinematekets lille Agatha Christie-festival i december.

Men Kenneth Branagh slipper forbavsende godt fra sin ødsle version, der ligeledes har et væld af stjernenavne at lokke med.

Kenneth Branagh spiller selv hovedrollen som Hercule Poirot, og selvom Albert Finney forekom mere præcis med detaljerne i sit Oscar-nominerede portræt i Lumet-udgaven, så var det også en meget manieret præstation, så man foretrak faktisk, da Peter Ustinov tog over, fordi han unægtelig var sjovere.

Kenneth Branagh havner et sted midten – uden dog at være nogen trussel for TV-stjernen David Suchet, der må betegnes som den definitive Hercule Poirot.

Penelope Cruz forvandler Ingrid Bergmans Oscar-rolle som svensk missionær til sydeuropæer, men læbestiften undergraver troværdigheden en smule. Hun og en række af de øvrige stjerner har i øvrigt relativt kort spilletid.

Men Johnny Depp får en del ud af sine få scener som slibrig gangstertype, og hans udtale af ordet "aperitif" er kostelig. Judi Dench krukker mindre end Wendy Hiller gjorde det i sin tid, men rollen ville givet have været sjovere med Dame Maggie Smith.

Olivia Colman virker næsten for moderne som hendes assistent, her husker man med glæde den fornknytte Rachel Roberts. Fine Derek Jacobi får antydet en mere jævn baggrund i sin karakter, end John Gielgud gjorde i hans fornemme Bafta-vindende portræt.

Michelle Pfeiffer har ikke samme format som Lauren Bacall, men rollen er filmens mest farverige, og den afsluttende sang, som Pfeiffer synger så følsomt under rulleteksterne, udvider historiens følelsesmæssige perspektiver.

Kenneth Branagh udnytter flot de spektakulære lokaliteter undervejs, og MORDET I ORIENTEKSPRESSEN fremstår som en af de mest stilfulde og storslåede Agatha Christie-film nogensinde.