BARNESTJERNEN

FRA BRYGGEN

af

Jan Priiskorn Schmidt

Forlaget VIld Maskine

★★★★★☆


Jan Priiskorn Schmidt har stadig status som dansk filmhistories mest benytttede barnestjerner. Han brød i gennem via den første spillefilm om "Flemming og Kvik" i 1961, og havde fortjent en Bodil for bedste mandlige birolle i Erik Ballings "Døden kommer til middag".

Men befandt sig aldrig godt som skuespiller, og udviklede med tiden et stort fysisk ubehag ved at medvirke. Et tiltagende stofmisbrug gjorde ikke sagen bedre, men nu flere årtier efter den sidste filmrolle, tager han endelig bladet fra mundet i selvbiografien BARNESTJERNEN FRA BRYGGEN.

Bogen rummer en række levende beskrivelser af barndommen på Bryggen, og forfatteren er også en glimrende iagttager under filmoptagelserne, Hans beskrivelser af de mange kendte skuespillere og instruktører, han har arbejdet sammen med, virker oprigtige men aldrig sensationshungrende. Og han er oven i købet særdeles åbenhjertet med hensyn til egne fadæser, manglende engagement og stofafhængighed.

Sine steder virker bogen lovlig gentagende med hensyn til forfatterens lede ved skuespilleriet, men det opvejes klart af de præcise observationer af en ung mand, der med rette ikke vil finde sig i at blive trukket rundt i manegen. Den aldrende Jan Priiskorn Schmidt synes da også at have forliget sig med sin skæbne, og kan også tillade sig at være stolt af sine bidrag til den danske filmhistorie.