NYE TIDER

★★★★★☆

Schweiz var blandt de sidste lande i Vesteuropa til at indføre stemmeret for kvinder, og denne skamplet i landets historie danner grundlaget for Petra Volpes sjove men også seriøse komediedrama.

Man fornemmer Volpes vilje til at gå i dybden med emnet i de enkelte karakterer, og samtlige roller spilles glimrende. Mændene er ikke nødvendigvis skurke, men snarere lidt ubehjælpsomme traditionsbundne konservative, og en stor del af kvinderne deler deres synspunkter. Men en ung husmor, der naturligvis må hedde Nora (jvnf Henrik Ibsens "Et Dukkehjem") formår at få vende stemningen i den lille by – med støtte fra bl.a. en gammel kone og en indvandrerkvinde.

Det kan på papiret lyde lidt frelst, men serveres overrumplende veloplagt af et sprudlende hold skuespillere, der trods komikken aldrig mister fokus for historiens mere alvorlige perspektiver. For det gemmer sig mange tragedier fra tiden op til, under og efter afstemningen om kvinders stemmeret, og Petra Volpe formår på forbilledlig vis at formidle mange af dem til et stort publikum.

Intet under, at NYE TIDER vandt publikumsprisen på Tribeca-festivalen i New York, for den gør en stor og væsentlig historie umiddelbart tilgængelig for alle. NYE TIDER er nemlig noget så sjældent for formidabel underholdning, som man også bliver lidt klogere af.