ALVIN AILEY – AMERICAN DANCE THEATER 2017

★★★★★★

De har været her før. Faktisk 16. gange – alene i Tivoli. Dele af repertoiret er tilmed det samme år efter år. Men både gamle fans eller nye disciple måtte alligevel overgive sig til det sprudlende ensemble denne våde efterårsaften.

Til toner fra Dizzi Gillespies magiske trompet fik vi en flot og farverig start kaldet “The Winter in Lisbon”, der understregede at bebopmusikken rummer en god portion sensualitet og at Alvin Ailey-ensemblet var i topform.

Efter den første pause fik vi henholdsvis “r-Evolution” og “Dream”, som indrog taler af Martin Luther King og understregede det politiske engagement, so altid har været en del af ensemblets særkende.

Sidst del begyndte ganske forrygende med to pigers sanselige dans til et af Ella Fitzgeralds mest virtuose Scat-numre. “Ella” var da også titlen, og hvor var det dog en vidunderlig form for illustration af hendes helt enestående sangteknik.

Men ingen Alvin Ailey-optræden uden den uopslidelige “Revelations”, der trækker på afroamerikanske historie og vedkender sig religionens betydning ved brug af en af række berusende spirituals. En aldeles overvældende finale på en sublim danseaften.