CHASING TRANE

– The John Coltrane documentary

★★★★☆☆

Man kan roligt antage, at CHASING TRANE får status som den definitive dokumentarfilm om jazzlegenden John Coltrane. For John Scheinfeld, der både har skrevet og instrueret CHASING TRANE, har gjort sit hjemmearbejde grundigt. Sammenligningerne med Shakespeare og Mozart forekommer dog idiotiske og skader det seriøse helhedsindtryk.

En bred vifte af kendisser med respekt for John Coltrane giver deres besyv med: Denzel Washington, Common , Carlos Santana, Bill Clinton og Sonny Rollins er blot nogle af dem, men man savner flere markante kvindestemmer i lovprisningskoret. John Coltrane var ellers kendt for at kunne charmere kvinder – også uden ord, men man kunne ikke altid regne med ham.

Hverken "Dizzy" Gillespie eller Miles Davies kunne i længden se igennem fingre med hans stofmisbrug, der kombineret med et stort alkoholmisbrug, endte med at tage livet af ham.

Heldigvis får vi i filmen tilstrækkeligt med musikalske eksempler på hans storhed, og selvom CHASING TRANE på sin vis fremstår som en ganske konventionel portræt-dokumentar, så bærer den dybtfølte glæde, der tydeligvis ligger bag projektet, også frugt rent rent filmisk.