ANOMALISA

★★★★★☆

Animationsfilmen ANOMALISA hører unægteligt blandt filmsæsonens mest originale tilbud. Det kan naturligvis ikke undre, når manuskriptet er af Charlie Kaufman, manden bag specialiteter som "Being John Malkovich", "Orkidétyven" og "Evig solskin i et pletfrit sind".

Filmen fremstår som en kulsort komedie, der bestemt ikke er børneegnet, om en midaldrende gift englænder i livskrise. Han tjekker ind på et hotel i en amerikansk storby, hvor han den følgende dag skal holde foredrag, men kan ikke rigtig finde ro. I løbet af aftenen mødes han dog med flere kvinder, og særlig een af dem gør indtryk.

Kaufman har instrueret i samarbejde med animationsmestereren Duke Johnson, og resultatet er noget nært et mesterværk, der på skæv vis indfanger den fremmedfølelse, som man godt kan få i fremmedgjort verden.

David Thewlis lægger på afdæmpet vis frustration og livslede i sin stemme, og Jennifer Jason Leigh bekræfter indtrykket fra "The Handful Eight", at hun stadig har noget at byde. Filmens øvrige roller varetages vokalt af Tom Noonan, uanset køn. Det giver ikke kun en morsom effekt, men styrker i afgørende scener også filmens psykologi.

Filmens rolige rytme og en afsluttende kvalitetssang understreger indtrykket af, at vi er i gode hænder. Så har man mod på at se en animationsfilm, der udvider ens opfattelse af, hvad animationsfilm kan, så bør man afgjort tage ANOMALISA med på en date.