JACQUES

– EN MAND AF HAVET

★★★★★☆

Der er ikke ingen overdrivelse at påstå, at Jacques(-Yves) Cousteau revolutionerede dokumentarfilmen og vores oplevelse af verdenshavene. Med sin enestående formidlingsevne formåede han at få en helt verden i tale, selvom det givet havde visse omkostninger på det private plan.

Jérôme Salle lægger da hellere ikke fingrene i mellem, og vi erfarer hvordan børnene blot bliver sendt på kostskole, når forældrene skal ud på nye eventyr og at troskab ikke nødvendigvis hørte blandt Cousteaus største dyder.

Men hans enestående karriere synes næsten at retfærdiggøre alt. Gennembrudet kom i 1956 med den guldpalme-belønnede "Den tavse verden!", et sambejde med den højt skattede Louis Malle, der nogle år senere fik sit sologennembrud med Jeanne Moreau-filmen "De elskende".

Men det var først, da amerikanerne begyndte at få øjnene op for Cousteaus genialitet, at penge og priser (inkl. tre Oscar-statuetter i perioden 1957-65) for alvor begyndte at vælte ind. En Emmy-belønnet TV-serie om "Havets hemmeligheder" samlede også i Danmark små og store foran skærmene og gjorde Jacques Cousteau til folkeeje.

Veteranen Lambert Wilson har, hvad meget vel kan blive sit livs rolle som Cousteau, og han forstår at give et multifacetteret portræt af en kompleks mand. Audrey "Amelie" Tautou overrasker positivt som hans kone, tilsyneladende en jævn kvinde, men med ben i næsen, når situationen kræver det.

Pierre Niney, som vi tidligere på sæsonen nød i som den mystiske fremmede i Francois Ozons skæbnedrama "Frantz", er atter engang mesterlig – her som sønnen Philippe, der både har problemer med at leve under faderens sol og i hans skygge.

Salle holder sig ikke tilbage i brugen af Alexandre Desplats berusende underlægningsmusik, der som flotte bølger skyller ind over filmen, og løfter den dramatiske familiesaga til nye højder.

JACQUES – EN MAND AF HAVET er en storslået men ikke ukritisk hyldest til en ener, der gjorde verden lidt større for millioner af mennesker.