THE WITCH

★★☆☆☆☆

"Undslip for en stund letkøbte chokeffekter og papirtynde plots.." lover Cinemateket program, men intet kunne være mere forkert. For THE WITCH er netop et spekulationsprojekt sminket som kunstfilm, men ligeså tarvelig og tåbelig som så mange andre af de såkaldte "genre-film".

Indpakninger er bare mere lækker, og vi føler os især i starten hensat til New England i 1600-tallet. Instruktøren Robert Eggers har da også haft en heldig hånd med skuespillerne – ikke mindst børnene. Anya Taylor-Joy har et interessant ansigt, men det gør hende ikke nødvendigvis til en stor skuespiller.

Man fatter dog ikke, at ansvarsfulde forældre vil lade deres børn medvirker i en film, der placerer dem i så mange ubehagelige scener som tilfældet er her. Og da kjolerne så også lige skal hives af småpigerne til sidst, går den fra at være et udtryk for dårlig smag til at være decideret klam.

Da sproget er fyldt med gamle engelske gloser som "thy" og "hither", forekommer det ikke hensigtsmæssigt, at den vises uden danske undertekster. At Cinemateket tilmed har valgt at gøre THE WITCH til månedens film er decideret pinligt, men desværre ikke usædvanligt. Her lader man åbenbart glad og gerne en studentermedhjælper udpege månedens film fremfor i højere grad af støtte sig til folk, der ved noget om film – men det er jo nok også billigere.

Cinemateket har forsat mange gode filmtilbud, men deres egne importer er i den grad på kunstnerisk slingrekurs, – og for skatteborgernes penge, vel at mærke.