THE FOUNDER

★★★☆☆☆

John Lee Hancock er kendt som instruktøren af populære film, der også opnår en vis anerkendelse i branchen. "The Blind Side" blev således nomineret til en Oscar for bedste film og vandt Sandra Bullock en Oscar, mens den langt bedre "Saving Mr. Banks" indbragte Emma Thompson den nationale kritikerpris i USA, men måtte nøjes med en Oscar-nominering for musikken.

THE FOUNDER synes også at være et oplagt projekt for Hancock, eftersom det er filmen om Macdonalds grundlægger. Filmens hovedfokus er dog ikke de to brødre, der rent faktisk grundlagde den første Macdonald-restaurant, men den mand, de ansatte og som i sidste ende snød dem, mens han gjorde Macdonald-restauranterne til Amerikas mest populære restaurant.

Michael Keaton er et oplagt valg til hovedrollen den charmerende gavflab, der heller ikke går af vejen for at fyre konen for at nå sit mål. Ved sin skrubelløse kapitalisme bliver han samtidig et skræmmende billede på den nådesløse buldozermentalitet, der styrer USA i dag.

THE FOUNDER ligner ellers en feel-good film, og man fornemmer også, at Macdonald har skulle godkende projektet, for i passager får THE FOUNDER næsten karakter af reklamefilm. Der er åbenbart ingen grænser for, hvor godt deres burgere smager og hvor hurtig en betjening, man får – og navnet bankes fast igen og igen. Derimod får vi absolut intet at vide om konsekvenserne ved hyppigt at spise på Macdonalds, såsom fejlernæring og overvægt.

Selvom hovedpersonen i THE FOUNDER insisterer på, at navnet er hemmeligheden bag den økonomiske succes, så forlader vi alligevel salen med et indtryk af, at opkøb af land og svindel ligger til grund for Macdonald, og dermed bliver THE FOUNDER trods alt mere end en reklamefilm.