NOCTURNAL ANIMALS – NATDYR

★★★★★☆

Modemanden Tom Ford fik et fornemt instruktørgennembrud med "A Single Man", der for Colin Firth banede vejen for Oscar-triumfen med "Kongens store tale". Nu er Ford tilbage med en mindst ligeså sikker og gennemført stilfuld film med titlen NOCTURNAL ANIMALS – NATDYR.

Amy Adams spiller en kurator af moderne kunst og lever et glamourøst men glædesløst liv sammen med en smuk og uengageret mand. Pludselig en dag modtager hun manuskriptet til en bog, som hendes nu succesfulde ex-mand har skrevet. Der er en bog om tab og svigt, som vi oplever sammen med hende på en af de mange søvnløse nætter, som hun plages af.

Samtidig vækkes kærligheden for og længslen efter den ex-mand, som hun behandlede så grimt engang og som nu er en succes – stik imod hendes forventninger. Er han manden i hendes liv – og hvorfor sender han hende pludselig denne bog?

Amy Adams spiller som altid glimrende, og Jake Gyllenhaal finder gode udtryk som den stadig mere forpinte ex-mand. Men det er birollepræstationerne, der for alvor slår gnister -bl.a. Michael Shannon som kræftsyg politimand, Laura Linney som moderdyr og i særdeleshed Aaron Taylor-Johnson som øretæveindbydende skurk.

Tom Ford serverer denne snedigt konstruerede krimi i superlækker indpakning inklusiv velkomponerede billede, skarpt design og en stemningsmættet underlægningsmusik, som Abel Korzeniowski er ansvarlig for.

NOCTURNAL ANIMALS – NATDYR hører blandt årets mest elegante spændingsfilm – ikke blot på grund af de ydre kvaliteter, men også fordi den på sofistikeret vis bruger sit kriminalplot til at afspejle et mindst ligeså interessant indre drama hos sine hovedpersoner.