Månedens bog:

STORMFLODEN

af

Kasper Rostrup

Forlaget Gyldendal

★★★★★☆

Kasper Rostrup følger den fortræffelige erindringsbog "Sølvfloden" op med den faktisk endnu bedre STORMFLODEN. Måske fordi vi i højere grad kender og elsker de mennesker, vi møder her, men også fordi, at Kasper Rostrup evner at se mennesker, som de er. Det er faktisk en sjælden kunst – ikke mindst i teatrets verden, men netop skarpsynet får hos Rostrup naturligvis følgeskab af det nænsomme, det beskedne. Det gør rejsen med STORMFLODEN til en usædvanlig berigende og genrøs oplevelse – krydret med lune og en livserfaring, der rækker langt ud over kunstens rækker.

Vi hører blandt om Rostrups geniale version af "Indenfor Murene" på Det Kongelige Teater med Jørgen Reenberg og Ghita Nørny i de bærende roller. Rostrup formår bedre end nogen at sætte ord på Ghita Nørbys kompleksitet, og har da også fået hende til at yde sit ypperste i den Oscar-nominerede "Dansen med Regitze". Filmen har iøvrigt stadig Bodil-rekord med priser i samtlige mulige kategorier, men Rostrup erkender samtidig, at det var i orden, at "Mine aftener i Paradis" ("Cinema Paradiso") vandt Oscar’en.

Hele Hollywood-eventyret beskrives levende, og man mærke ydmygheden over at sidde over for Billy Wilder og ved siden af Akira Kurosawa. Med herlig selvironi beskriver han, hvorledes Gabriel Axel og han må vente meget længe på at takke dronningen for deres ordner, fordi bønder og kunstnere altid kommer i audiens til sidst i Kongehuset.

Den afdøde dramatiker og skuespiller Gerz Feigenberg beskrives kærligt i forbindelse med samarbejdet på TV-serien "Bryggeren". Rostrup afslører endvidere, at i seriens bedste scene, hvori en mesterlig Bodil Kjer fortæller sin nye svigerdatter, hvor grim hun er, når hun græder, trækker han på personlige oplevelser.

STORMFLODEN er forgyldt med et dejligt billedmateriale, der understreger Rostrups alsidige virke. Endnu et højdepunkt nåede han med opsætningen af "Glasmenageriet" på Hippodromen, Folketeatret for få år siden. Den indbragte ham en yderst velfortjent Reumert som årets instruktør. Han fortjener endnu een for sine erindringer.