BORGMAN

★★★★☆☆

Alex van Warmerdams kulsorte komedie BORGMAN ligner i sin tone både Michael Hanekes “Benny’s Video” og Giorgos Lanthimos’ “Dogtooth”. men er i grunden lidt af en original – i lighed med sin titelkarakter. BORGMAN lever som jaget vildt i skoven, og jages både af overklassens lakajer og kirkens mænd. Han søger tilflugt hos det rige par Richard og Marina, men kun for at blive overfaldet af Richard. Marina får ondt af BORGMAN og hjælper ham, og snart synes familieidyllen truet.

Jan Bijvoet skaber en sært fascinerende skikkelse med sin BORGMAN, og som ægteparret gør Jeroen Perceval og Hadewych Minis god fyldest. Instruktøren selv kan ses i rollen som Ludwig, og man glæder sig over at se det unge danske talent Sara Hjort Ditlevsen samt den knapt så unge Benjamin Boe Rasmussen i en lillebitte rolle i de første scener.

BORGMAN er ikke uden social brod og tilmed konsekvent gennemført, men den har også svært ved at engagere vores følelser, da vi aldrig for alvor kommer ind under huden på karaktererne. For filmens stilsikre instruktør og manuskriptforfatter er der dog alligevel tale om en sejr af en slags.