YAO

★★★★☆☆

Turen går til Afrika – nærmere bestemt Senegal – i YAO, en charmerende lille sommerfilm af Philippe Godeau. Titlen er navnet på en kvik dreng, der forlader sin landsby for at rejse flere hundrede kilometer til storbyen Dakar i håb om at møde berømtheden Seydou Tall.

Det lykkedes ham faktisk, og Seydou Tall bliver ganske rørt over mødet, også fordi hans egen søn var forhindret i at komme med til Senegal, hvor han selv stammer fra. Derfor beslutter Seydou Tall at køre YAO hjem til sin landsby. På turen knytter de stærke bånd, og samtidig bliver deres fælles rejse en øjenåbner til et land, som ingen af dem har udforsket til bunds.

Filmen YAO har en uhyre enkel konstruktion – sine steder på grænsen til det banale. Og dog formår den at holde fast i sit publikum og lade et stilfærdigt eventyr udspille sig for vore øjne.

En nøje afstemt musikside gør ikke oplevelsen mindre, og kemien mellem de to hovedrolleindehavere fungerer.

Omar Syr, der også er medproducent på filmen, har næppe været bedre siden gennembrudet i "De urørlige" og Lionel Louis Basse rummer den helt rette uskyld og følsomhed til at kunne forvalte titelrollen.

Man kan således med sindsro løse billet til Senegal, og samtidig få nogle andre billeder af livet i Afrika, end dem vi xædvanligvis ser i medierne.