FANTASTISKE SKABNINGER

OG HVOR DE FINDES

★★★★★☆

Det må være sin sag at skulle følge op på en verdenssucces som Harry Potter. Men faktisk synes man, at både forfattereren J.K. Rowling og måske især instruktøren David Yates formår at give Harry Potter baghjul med deres fabelagtigt flotte filmatisering FANTASTISKE SKABNINGER OG HVOR DE FINDES.

Udgangspunktet er den opslagsbog, som Harry Potter finder i Hogwarts bibliotek, men tonen i FANTASTISKE SKABNINGER OG HVOR DE FINDES forekommer at være lysere end i Harry Potter-filmene og det er faktisk rart.
Man troede, at Doctor Strange havde sat sig på Oscar’en for bedste visuelle effekter, men det billedmæssige overflødighedshorn og det væld af bizarre skabninger, vi her udsættes for, gør denne film til favorit. Det er også værd at bemærke, at hvor "Doctor Strange" hovedsagligt bruger effekterne destruktivt, munder FANTASTISKE SKABNINGER OG HVOR DE FINDES ud i en ganske overdådig sekvens, der vidner om, at fantasi både kan og skal bruges konstruktivt og opbyggeligt.

FANTASTISKE SKABNINGER OG HVOR DE FINDES er en aldeles storslået filmproduktion, der på fortryllende vis genskaber 20’erne New York med udsøgt sans for detaljer. Den Oscar-belønnede filmfotograf Philippe Rousselot (kendt for bl.a. franske film som "Diva" og "Thérese" samt amerikanske film som "Farlige forbindelser") gør et fornemt comeback, og James Newton Howard synes efter otte forgæves nomineringer ligeledes at kandidere til den eftertragtede statuette for sin på een gang grandiøse og intime underlægningsmusik.

Som den nørdede Newt Scamander fremstår Eddie Redmayne præcis så irriterende og elskelig som han skal være og får glimrende modspil af Katherine Waterston. Dan Fogler og Alison Sudol udgør på festlig vis filmens andet par, og omkring dem ses stjerner som Colin Farrell, Johnny Depp og Jon Voigt. Mest fascinerende forekommer dog Ezra Miller som den vanrøgtede forpinte Credence.

FANTASTISKE SKABNINGER OG HVOR DE FINDES er i sandhed blevet uimodståelig filmmagi, som man fristes til at kalde årets mest eventyrlige filmoplevelse. Vi er heller ikke i tvivl om hvor den slags findes: I biograferne naturligvis.